Hur hittar du en vattenläcka?

Vattnet som rinner genom ledningarna i våra hus spelar en väldigt stor roll i vårt vardagliga liv. Det finns dock tillfällen då vattnet i vårt hus kan ställa till med ordentliga problem. Problem som kan komma att kosta tusentals kronor om det inte upptäcks och tas hand om i tid. En vattenläcka kan bero på många olika saker, kan uppstå på många olika ställen i huset och kan dessutom vara antingen svårare eller mindre knepiga att upptäcka. Hur upptäcker vi då en vattenläcka i vårt hus i tid?

Vattenräkningen

Ett bra tips är att hålla god koll på din vattenkonsumtion. Detta ger dig en god uppfattning om hur mycket vatten du och din familj använder i genomsnitt. Svenskt Vatten har rapporterat i sin årliga rapport att den genomsnittliga svensken använder cirka 140 liter vatten per dygn. Om du har en god uppfattning om hur mycket vatten som du och din familj gör sig av med på en månad så kan du då enklare upptäcka ett onormalt högt vattenanvändande. Om det skulle vara så att räkning skiljer sig med stora mängder från tidigare räkningar, så kan det vara så att du har en läcka i huset.

Hur lokaliserar du sedan läckan?

Om du nu kan konstatera att vattenkonsumtionen i huset är onormalt hög och att det inte berott på familjemedlemmarnas vattenvanor, så är det dags att lokalisera denna läcka så fort som möjligt.

Pölar, missfärgning eller mögel

Om det skulle vara så att det är en läcka som funnits där ett bra tag så kommer du att kunna hitta pölar av vatten, missfärgning i vägg, tak eller golv eller olyckligtvis mögel. Det vanligaste är att detta uppstår hos vitvaruprodukter i antingen badrum, tvättrum eller kök. Därför är det otroligt viktigt att göra en ordentlig undersökning av toalett, badkar eller dusch, tvättmaskin och diskmaskin. I de flesta fall så hittar vi boven i en av dessa områden.

Anlita en specialist

Om du fortsätter att misstänka en läcka i huset utan framgång att lokalisera den så är det absolut bästa och smartaste alternativet att ta kontakt med en specialist. Det kan anses som en dyr utgift att anlita en specialist för att hitta läckan och därefter behöva anlita ytterligare en specialist för att reparera den. Det är dock småpengar i jämförelse med de utgifter som kan uppstå om en vattenläcka inte tas itu med i tid. Det bör tas på fullaste allvar och det bör vara prioritet nummer ett om du vill rädda både din ekonomi och ditt hem. Det finns många duktiga specialister inom ämnet som man enkelt kan hitta på webben.